Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Fouten in de aangifte, verbeter het alsnog!

Geplaatst op: 27-12-2016, 14:00:29

De Panama Papers, de informatie-uitwisselingsverdragen binnen de EU, de afschaffing van het bankgeheim in veel belastingparadijzen en het actieve onderzoek van de Belastingdienst en de FIOD. De kans dat verzwegen (al dan niet met opzet) vermogen en inkomen wordt ontdekt, wordt steeds groter. Dit kan tot hoge boetes en na te betalen belastingen leiden. Onderstaand bespreken wij hoe je deze gevolgen kunt beperken.

Belasting navorderen
De Belastingdienst kan tot een aantal jaar terug navorderen. Dit betekent dat ze alsnog een aanslag kunnen opleggen over een eerder belastingjaar. Voor binnenlands inkomen en vermogen mag de Belastingdienst 5 jaar navorderen, over buitenlands inkomen en vermogen mag tot 12 jaar later worden nagevorderd en voor erfenissen kan zelfs onbeperkt worden nagevorderd.

Inkeerregeling
Als je inkomen of vermogen (al dan niet uit het buitenland), niet (geheel of juist) hebt opgegeven, loop je het risico dat dit ontdekt wordt door de Belastingdienst. Dit kan je voor zijn door gebruik te maken van de inkeerregeling. Bij de inkeerregeling verbeter je vrijwillig een eerdere aangifte of doe je alsnog een vrijwillige aangifte. De Belastingdienst heeft hier een standaardformulier voor.

Boete
Als je niet inkeert, en de Belastingdienst komt erachter dat je inkomen of vermogen (of een erfenis) hebt verzwegen, kan je een flinke boete krijgen. In uitzonderlijke gevallen (bijvoorbeeld bij fraude) kan het verwijzen van inkomen of vermogen zelfs strafvervolging met zich meebrengen. De boete wordt berekend over het bedrag aan belasting dat de Belastingdienst is misgelopen. Bovendien moet je de achterstallige belasting alsnog betalen en wordt hierover heffings- of belastingrente berekend. Indien de Belastingdienst erachter komt dat je vermogen hebt verwezen, kan de boete oplopen tot 300 procent. Bij verzwegen inkomen uit werk en woning, inkomen uit aanmerkelijk belang of bij erfenissen is de maximale boete 100 procent van de te betalen belasting.

Boete bij inkeren
Als je inkeert, wordt de boete gematigd. Bij vermogen wordt de boete dan gematigd tot 40 procent van de maximale boete, waardoor je maximaal een boete van 120 procent van de te betalen belasting krijgt opgelegd. Bij inkomen uit werk en woning, inkomen uit aanmerkelijk belang en bij erfenissen wordt de maximale boete 60 procent. Als je binnen 2 jaar inkeert, krijg je geen boete opgelegd. Wel moet je natuurlijk de belasting en heffings- of belastingrente betalen.

Een boete kan flinke gevolgen hebben, door in te keren kun je deze gevolgen beperken. We zullen de financiële gevolgen illustreren aan de hand van een voorbeeld. Hierbij houden we geen rekening met het heffingsvrije vermogen. Er wordt gerekend met de belastingrente die momenteel geldt.

Voorbeeld Je hebt de afgelopen 3 jaar een vermogen gehad van €200.000. Je hebt dit vermogen nooit opgegeven. Als de Belastingdienst erachter komt, moet je alsnog belasting betalen over het vermogen van €200.000, deze belasting bedraagt dan €7.200 (1,2 procent over €200.000 gedurende 3 jaar). De heffingsrente bedraagt daarnaast €864 (4 procent over €7.200). De boete voor verzwegen vermogen bedraagt maximaal 300 procent, ofwel €21.600. In totaal moet je dit jaar dan €29.664 betalen. Had je ervoor gekozen om in te keren, dan had de boete slechts €2.880 bedraagt (120 procent over €7.200, voor de laatste 2 jaar geen boete). In totaal was je dan €10.764 kwijt geweest. Door in te keren bespaar je dus €18.900. Natuurlijk bespaar je dit alleen als de Belastingdienst erachter komt dat je vermogen hebt verzwegen. De pakkans wordt echter steeds groter dus de kans dat het vroeg of laat mis gaat is aannemelijk.

Voorwaarde inkeerregeling
Om gebruik te maken van de inkeerregeling moet je wel aan een belangrijke voorwaarde voldoen. Je mag niet hebben geweten of hebben kunnen vermoeden dat de Belastingdienst weet heeft of krijgt van het verzwegen inkomen of vermogen.

De Belastingdienst benoemt een aantal specifieke situaties waarin je geen gebruik meer kunt maken van de inkeerregeling. Je kunt geen gebruik maken van de inkeerregeling indien:
- er door de Belastingdienst al vragen zijn gesteld over het (buitenlandse) inkomen of vermogen,
- er door de Belastingdienst een boekenonderzoek is aangekondigd waarbij de kans bestaat dat het verzwegen inkomen of vermogen wordt ontdekt,
- er door een FIOD rechercheur aangekondigd is dat er een onderzoek naar je loopt (door het verzwegen (buitenlandse) inkomen of vermogen).

Ook als er andere situaties zijn waardoor je redelijkerwijs kan vermoeden dat de Belastingdienst achter het verzwegen vermogen of inkomen komt, kun je geen gebruik meer maken van de inkeerregeling. Hiervan is bijvoorbeeld sprake indien er een onderzoek is aangekondigd naar je fiscaal partner.

Kun je geen gebruik meer maken van de inkeerregeling, dan kan de maximale boete (300 of 100 procent) nog wel worden verminderd als je vanaf het begin volledige medewerking verleent.

Procedure
Als je besluit gebruik te maken van de inkeerregeling, doorloop je een bepaalde procedure. Onderstaand schema maakt duidelijk welke stappen je moet doorlopen om de inkeerregeling op een juiste manier toe te passen.

Stappen

Acties

Belastingplichtige

Stap 1

Formulier ‘melding vrijwillige verbetering’ invullen.

Belastingplichtige

Stap 2

Ontvangstbevestiging.

Belastingdienst

Stap 3

Brief met het verzoek om inkomsten en/of vermogensgegevens (overzichten) op te sturen, een overzicht te maken van het verloop van het vermogen en/of inkomen en eventueel een toelichting op grote stortingen of opnamen.

Door Belastingdienst verstuurt, door belastingplichtige in te vullen

Stap 4

Berekening maken van verschuldigde belasting en rente, samen met een vaststellingsovereenkomst waarin de afspraken omtrent de betaling staan.

Belastingdienst

Eventueel Stap 5

Toelichting op de vaststellingsovereenkomst in een gesprek met de Belastingdienst.

Belastingdienst

Eventueel Stap 6

Vaststellingsovereenkomst aanpassen.

Belastingdienst

Stap 7

Akkoord met de berekening en tekenen van de vaststellingsovereenkomst.

Belastingplichtige

Stap 8

Versturen van aanslagen.

Verstuurt door de Belastingdienst, te betalen door de belastingplichtige

Andere gevolgen
De Belastingdienst geeft inkomens- en vermogensgegevens door aan andere instellingen, zoals aan de afdeling toeslagen, het CAK en de DUO. Als deze gegevens veranderen naar aanleiding van de inkeerregeling, zullen deze aangepaste gegevens ook doorgegeven worden. Mogelijk krijg je dus ook te maken met gevolgen vanuit een van deze instellingen.

Voordelen

Inkeren heeft grote gevolgen, je moet in één keer een hoop betalen. Inkeren heeft echter ook voordelen. Zo kun je voortaan weer vrij over het inkomen of vermogen beschikken, de angst om gepakt te worden is namelijk verdwenen. Dat de angst en de zorgen verdwijnen is natuurlijk ook een voordeel op zichzelf. Daarnaast kan het je erfgenamen veel zorgen schelen als je inkeert. Als je niet inkeert, zitten zij straks namelijk met vermogen dat ze niet kunnen verklaren.

Bron: www.bc.nl van 22 december 2016

Ga terug naar de vorige pagina